Színésztréning

Nonverbális színésztréningeket mindenekelőtt előadóknak (művészek, sportolók, pedagógusok…) számára tartok. Foglalkozásaim célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a szó nélküli színészmesterség lehetőségeivel, bátorságot szerezzenek, megnyíljanak, engedjék megmutatkozni belső megélt történéseiket, eredményezzen az bármilyen árnyalatú és intenzitású érzületet. Mindezt a pantomim-, a mozgás- és gesztusszínház eszközeivel érjük el.

Előadókkal magánórai keretben is foglalkozom. Számukra az adottságok és a meglévő tudás feltérképezése, valamint közös egyeztetés után személyre szabott képzéstervet dolgozok ki, amely mentén haladva az általuk kívánt színészi és mozgásos területeken fejlődhetnek. Szívesen segítek produkciók létrehozásában, kidolgozásában is.

Előadói készségekre és ezek fejlesztésére azonban nem csupán a színházi szakmában, hanem rendkívül sok egyéb területen van, illetve volna szükség. Már diákkorunkban nagy hasznát vennénk, ha „megtanítanának” kiállni egy osztály elé felelni, leküzdeni szorongásunkat és magabiztossá válni a fentihez hasonló szituációkban. Sajnálatos módon oktatásunkban erre a témára nem, vagy csak alig fektetnek hangsúlyt, mégis követelmény gyermekként az iskolában, felnőttként munkahelyeinken az oldott szereplési képesség.

Ezért dolgoztam ki egy olyan módszert is az előadói készségek fejlesztésére, amely bármilyen közösségben sikerrel alkalmazható. Furcsának tűnhet, hogy elsősorban nonverbális eszközökkel próbálom elősegíteni a fesztelen nyilvános kommunikációt. Tapasztalataim azonban, amelyeket számos sikertörténet támaszt alá, azt mutatják, hogy a legtöbb ember – különösen, ha introvertált, szorongó –, könnyebben feloldódik beszéd nélküli gyakorlatok során. A felszabadult játék pedig, ha nem is rövid, de egyenes út a nyitottság, természetesség, és rutin felé, amelyek a mások előtti kényelmes megjelenést, szóbeli megnyilvánulást eredményezik.