Pantomimoktatás

1994-ben lettem hivatásos pantomimművész, azóta foglalkozom a műfaj tanításával is. A munkát a VITA-MIM pantomimegyüttesben kezdtem tanársegédként (1994-98), majd saját stúdióimban, társulataimban folytattam önálló pedagógusként : Pantomancs Együttes (1996-2001), Melange Pantomimtársulás és Stúdió (1998-2004), New Generation Pantomim Formáció (1999-2011), Mimage Pantomim Színház és Stúdió (2009-2015).

Jelenleg meghívott előadóként, trénerként oktatok pantomimet és szó nélküli színészmesterséget a legkülönbözőbb korosztályoknak és célcsoportoknak, alkalomszerű vagy rendszeres workshopokon, tanfolyamokon. Színészeknek, énekeseknek; nonverbális előadóknak (színházi táncosok, artisták, bűvészek…); és sportolóknak (műkorcsolya, esztétikus gimnasztika, versenytánc…) magánórákat is tartok mozgás- valamint előadói készség fejlesztése céljából.

A műfajjal való ismerkedést azok számára is ajánlom, akik nem rendelkeznek előképzettséggel és nem vágynak színházi babérokra. Az önismeret és a kreatív gondolkodás fejlődése, a személyiség kibontakoztatása, a gátlások leküzdése, a magabiztos kiállás és a harmónia megteremtése automatikus pozitív „mellékhatása” foglalkozásaimnak.

A pantomim igen összetett színházi műfaj. A mímes ismeri a testét; képes megteremteni egy láthatatlan világot; új utakat talál a zenében, és kitűnő színész anélkül, hogy beszélne. Óráimat a felsorolt kívánalmaknak megfelelően sokrétűen, a következő tematikából építem föl:

A játék, az együtt nevetés, a képzelőerő, amit ez a műfaj igényel, és a zene vagy éppen a csend mind hozzásegítenek ahhoz, hogy a világot egy kis időre magunk mögött hagyva kikapcsolódjunk, és észrevétlen fejlődjünk. Üres térben dolgozunk: annak, hogy merre indulunk, és hová érkezünk, csupán a fantáziánk szab határt. Ahogy egy kedves tanítványom fogalmazta: a pantomim, a képzelet dolga…

« 2 A 18 »