SzásaSZÁSA

Időtartam: 2 x 70 perc.
A darab egy prózai és egy mozgásszínházi részből áll, amelyek azonban csak a csehovi téma és a koreográfiák révén kapcsolódnak össze. Az egyes felvonások így önmagukban is játszhatók, kerek, egész előadásként.
Író-rendező-művészeti vezető: Karsai Veronika
Előadó: New Generation Pantomim Formáció

Első felvonás: SZÁSA
Kicsit abszurd dráma egy részben: életkép(telenség)ek hét plusz hét, cseppet sem nevetséges mocsár szülte, igen nevetséges, szürke pizsamás manóról. A. P. Csehov több drámájából és még több elbeszéléséből írta és rendezte: Karsai Veronika.

Második felvonás: SZÁSA
Csehov egyveleg szavak nélkül a New Generation Pantomim Formáció növendékeinek önálló vizsgajeleneteiből. Művészeti vezető: Karsai Veronika.

Bemutató: 2009. március 1. Centrál Színház, Kisszínpad

SZÁSA (1. felvonás) Kicsit abszurd dráma egy részben A. P. Csehov több drámájából és még több elbeszéléséből.
« 1 A 31 »

 

Így készült: SZÁSA 

Az egész úgy kezdődött, hogy Anton Pavlovics Csehov írni kezdett. Aztán, hogy az apróbb történésekkel ne untassam a kedves nézőt, kisvártatva megszerettem.

 Nem, nem a „pesszimista tragédiák” és az „unalom íróját”, ahogyan őt tanulmányaim során bemutatták nekem. Azt a Csehovot, aki „színjátékairól úgy beszélt, mint vidám írásokról, és őszintén hitte, hogy vidám darabokat írt”. Egy optimista, kedélyes valaki komikus írásait kedveltem meg, aki, talán ha akart volna, sem tudott volna tragédiát írni.

 Csehov művei és puszta személyisége már jó ideje foglalkoztatnak nemcsak olvasóként, de alkotóként is. Számos forgatókönyvfoszlány érlelődik a fiókomban évek óta. Tavaly nyáron, végignézve a New Generation Formáció növendékein, úgy gondoltam, itt az ideje elővenni őket: színpadra kívánkoznak, s társulatra leltek. Így az együttes tagjainak rendezett szakmai vizsga témaköre Csehov világa lett. Egy komoly októberi elméleti felkészítő után „ráuszítottam” őket Anton Pavlovicsra, mondván, olvassanak tőle, amit csak érnek. Majd kis csoportokra osztottam őket, s olvasmányaik alapján már ilyenformán ötleteltek vizsgajelenetekről – rendszeres referálás mellett. Ezeken kérdeztem, s beszéltek. Kérdeztek, s beszéltem. Előbb szikrákról, gondolatokról, majd megvalósításról, zenéről, végül a már kész etűdökről.

A januári vizsga új irányba terelte eredeti elképzelésemet: úgy láttam, a tanítványaim önálló munkáiban piciny csodák születtek, s most rajtam a sor, hogy megértsem, hogyan szólt hozzájuk Csehov. Újabb fél évet dolgoztunk hát a már vizsgáztatott jeleneteken: igyekeztem nem kötelezően megfogadandó dramaturgiai és egyéb tanácsaimmal tovább segíteni a növendékeket, és figyelni rájuk, nagyon, hogy felismerjem, mi fontos számukra mindabból, amit Anton Pavlovicsból megismertek.

Új felfedezéseket tettünk – együtt. S most én, megismerve bennük az írót, akit egykor bemutattam nekik, visszavettem a stafétát, és az ő gondolataiktól vezérelve szerkesztettem kompozícióvá vizsgajeleneteiket. Csak azokat az eredeti ötleteimet használva, amelyek belőlük szólnak. Így lett a második felvonás.

A többi gondolatom sem veszett el: újra verbális formát öltöttek a fiókkaland után. Így lett az első. Felvonás. A négy „nagy drámából”, valamint számos novellából. És a régóta kikívánkozó látomásokból. Mondhatni klasszikus színházi felállásban: írta – rendezte – koreografálta… És játsszák…

Mit is mondhatnék még? „Ezen a világon vége szokott lenni mindennek.” 

Karsai Veronika
2008. november

 

Az első felvonás szereplői:

BESZÉLŐ SZÁSÁK:
Dankovics Noémi, Füle Dániel, Gregorics Ádám, Marity Bianka, Turnai Bálint, Vaszilovics Ádám, Vekerdi Mária

NEM BESZÉLŐ SZÁSÁK:
Bogdán Márk, Czanik Dorottya, Eichner Hanna, Gábor Anna Sára, Laczkó Bendegúz, Lázár Tamás, Mészáros Mátyás

 

A második felvonás vizsgajelenetei és alkotó-szereplői:

PANASZKÖNYV
Czanik Dorottya, Huszka Bíborka, Lázár Tamás

A HÁROM NŐVÉR
Elekes Mária, Gál Noémi Andrea, Kollet Gerda 

LÁTLAK
Anga-Kis Eszter, Eichner Hanna, Gábor Anna Sára, Gregorics Ádám

A KILENCES SZÁMÚ KÓRTEREM
Hartai Krisztián, Németh Fanni, Lotfi Szófia, Zalán Sarolta

PORTRÉ(K), avagy a koporsókészítő fényképalbuma
Bogdán Márk, Czanik Dorottya, Gábor Anna Sára, Laczkó Bendegúz, Papcsik Nóra

SZÍNHÁZ
Gregorics Ádám, Labus Máté, Vekerdi Mária

Valamint:

Antal-Bacsó Borbála, Bánhidi Bettina, Kurucz Imola, Lóránt Viktória, Mészáros Mátyás, Németh Viktória

 

Díjak

Kritika